Това каза актрисата Милена Червенкова пред ФрогНюз. Ето го и цялото

...
Това каза актрисата Милена Червенкова пред ФрогНюз. Ето го и цялото
Коментари Харесай

Милена Червенкова за Фрог: Нямаше как един голям човек като Морфов, да не надраска на тази врата: “Така не...

Това сподели актрисата Милена Червенкова пред ФрогНюз.

 

Ето го и цялото изявление

 

Г-жо Червенкова, вие по какъв начин тълкувате това, което се случва в Народен спектакъл “Иван Вазов ”?

Първите няколко дни, откакто се разви този скандал, аз не можах да допускам какво се случва. Гледах другите гледни точки, за какво Сашо (Александър Морфов, бел.ред.) е постъпил по този начин, какво прави Васил (Васил Василев, шеф на Народния спектакъл, бел. ред.). И след тези няколко дни моето персонално мнение беше, че в тази обстановка би трябвало да се поддържа Сашо Морфов. Така започнах да обявявам на стената си във Фейсбук защитната си позиция, както и отзиви на хора, които са по-умни от мен. Публикувах и в доста групи, в които съм член, качих петицията в отбрана на Сашо. 

Мога и да се обосновавам доста просто за какво заех тази позиция. Годината 2004, когато излезе “Хъшове ”, във връзка 100-годишнината на Народния спектакъл, аз бях една от първите, може би не на премиерата, само че една от първите, които отидоха да гледат спектакъла. В момента, в който написаха с тебешир на черната стена “F*ck the Sultan ” и " Само Левски ", аз си споделих, че това зрелище ще е гениално, то такова си и беше.

Буквално месец преди този момент, ние в “Арт спектакъл " изкарахме спектакъла “Кучета ”, в който се родее тематиката за дребния подтиснат човек. Подобно на спектакъла на Сашо, ние много дълго време играхме “Кучета ” и все си споделях: “Супер,  сходно на Сашо и ние се борим, нещо би трябвало да се промени в тая страна, нещо би трябвало да се случи ”. 

Малко по-късно Сашо Морфов направи “На ръба ”. Аз го срещнах на улицата и му споделих, Сашо, персона като теб не може да не изрази гражданска позиция със театър като на “На ръба ”. 

Един подобен надарен човек, надарен и като персона, огромен човек, просто не можеше да не надраска тази врата. Нито я е взривил, нито е взел нещо, взел е един флумастер и е написал: “Така не може, по дяволите ”. По същия метод, по който в “Хъшове ”, написаха “F*ck the Sultan ”. 

Евала на Валерката (Валери Йорданов, бел.ред.), че поде всичко това. Ние за жалост не сме се виждали от ужасно доста години, само че се следим във Фейсбук, каним се на зрелище и все си викаме: “Аз не мога да дойда, имам зрелище ” - “И аз по този начин ”. 

В това, което той поде, го поддържам извънредно. Когато видях листата с хора, които поддържат шефа, има и хъшове сред тях, не можах да допускам. Запитах се по какъв начин в този момент ще играят в един театър дружно? Ние сме групово изкуство в театъра, би трябвало да се поддържаме един различен. Не мога да си обясня по какъв начин тези, които са взели участие в спектакли на Александър Морфов се обръщат против него, назовават го алкохолик. Това е срамно, това е грозно и по никакъв начин не е колегиално. 

Как бихте коментирали този приятелски съд, пред който Морфов е изправен.  Така нареченият приятелски съд, в който сътрудниците му в трупата би трябвало да преценяват дали той е направил нарушаване, или не?

За това даже не мога да приказвам, нямам какво да кажа. Това малко ми намирисва на Сталинизъм, както се споделя: “Есть человек — есть казуса, нет человека — нет проблемы ”. Какъв приятелски съд против Сашо Морфов, какви пет лв., по какъв начин може такова нещо. Как може да поставиш на една везна всичко, което е направила тази персона за България, за българската културата и освен. На едната везна всичко това, а на другата това, че е надраскал на вратата “Вън Движение за права и свободи ”?. Що за безумство изобщо става?

 

Ние сме майстори в това да си убиваме гениите. 

Смятате ли, че в театъра сега парите са определящ фактор, че от тях зависи чия позицията ще заемат актьорите?

Това, което знам, са единствено злословия, само че в случай че е правилно, че преди появяването на господин Василев заплатата в театъра е била 700лв., а в този момент е към този момент 5000лв., нали се сещате накъде ще клонят везните.

Прави усещане, че абсурдът в Народния спектакъл по-скоро се задълбочава, в сравнение с потушава. Ще успее ли шефът да излезе от тази обстановка или би трябвало да се намесят от Министерство на културата? Въобще какво очаквате да се случи?

Къде е министърът на културата в този момент. Нямал право да кадрува в Народния тетър, ами изобщо какво прави има този министър? Той лукова глава ли е там? След като шефът кадрува в Народния спектакъл, той притежател ли се усеща? 

 

Това, на което най-вече се надявам сега, е Валери да се оправи и непрестанно му адресирам сила. 

 

Но в един миг този абсцес би трябвало да се спука. Имат сума ти представления, една огромна голяма сцена, камерна, на четвъртия етаж, която носи името на гигантския български актьор, по какъв начин не се засрамиха от паметта на Апостол Карамитев? Откриват и други подиуми. В общи линии те би трябвало да си правят работата, актьорите би трябвало да играят. Не знам в последна сметка какъв ще е резултатът.

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР